Fontos előrelépés kormányzati segítséggel

Megosztom a közösségi oldalakon:

Hasznos támogatás vidéken működő civil szervezeteknek

Szany önkéntes tűzoltó egyesülete gépjárművet tudott vásárolni a Magyar Falu Program segítségével

 

Idén a civil szervezetek is támogatást kérhettek a Magyar Falu Programban, és ez a gyakorlati működésben is nagyon sokat tud segíteni.

Hasznos támogatás vidéken működő civil szervezeteknek

Gyopáros Alpár: Jövőre is szeretnénk lehetőséget adni a falusi civileknek

Fotó: MH/Purger Tamás

Ebben az évben bővült a Magyar Falu Program kedvezményezetti köre, a civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatására létrehozott Falusi Civil Alap rendelkezésére álló forrás az idei évben ötmilliárd forint volt, és 1572 civil szervezet nyert el támogatást. A Magyar Falu Program elsődleges célja, hogy gátat szabjunk a drasztikus népességcsökkenésnek, és javuljon a kistelepüléseken lakók életminősége – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. A kistelepülési önkormányzatok és a kistelepüléseken működő egyházközségek, az iskolafenntartó tankerületi központok mellett ettől az évtől pályázhattak az ötezer lakos alatti településeken működő, a civil törvény hatálya alá tartozó falusi szervezetek is. Az alapítványok és egyesületek négy tevékenységi körben nyújthatták be pályázataikat.

Szany Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesülete saját tűzoltóautót tudott vásárolni a támogatásként folyósított 3,6 millió forintból, illetve az önerő révén. Szabó Balázs tűzoltóparancsnok lapunknak elmondta, hogy Ausztriából vásároltak egy 19 ezer kilométert futott, Steyer típusú járművet, amit eddig már két bevetésen is igénybe vettek. Ez a környékbeli települések védelme érdekében azért fontos, mert hivatásos tűzoltóság legközelebb Csornán és Pápán található, így sürgős esetekben elsőként tudnak megjelenni a helyszínen. Jelentős volt az egyesület számára, hogy a Magyar Falu Program révén tudtak fejlődni egy korszerűbb jármű megvásárlásával – tette hozzá. Mint ahogy az is, hogy a régebbi járművüket a Nógrád megyei Bokor község újonnan alakult tűzoltó egyesülete vásárolhatta meg, szintén pályázati támogatásból.

Teljes cikk ITT