Magyar Falu Program

Pályázati konstrukció: A Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” (2020.)
Projekt azonosítószáma: MFP/2212/2020
Kedvezményezett neve: Szany Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesülete
Kedvezményezett címe: 9317 Szany, Kossuth utca, 5.
Elnyert támogatás: 4 000 000 Ft
Támogatás intenzitása: 100%
Projekt célja és tartalma:
Szany Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesületét 1887-ben alapították. Mindig is törekedtek a fejlődésre a felszerelések fejlesztésére. A szakmai munkához elengedhetetlen a megbízható, gyors és biztonságos beavatkozáshoz szükséges tűzoltó technika. Jelenleg egy 1979-es évjáratú Steyr 749 4×4 van az egyesület használatában. Vonulásaik száma évente változó, általában 10 és 20 esetszám között oszlik meg, amely javarészt tűzesetekből áll. Az egyesület I. kategóriás és együttműködési megállapodást is kötöttek 2013-ban a katasztrófavédelemmel, amely szerint a kapuvári kirendeltség illetékességi területére vonultathatóak. Távolságuk és a környező 7 település a hivatásos állami tűzoltóságoktól legalább 15-20 km-re helyezkedik el. Pápa és Csorna tűzoltósága 13-15 perces kiérkezési időt tud Szanyban teljesíteni, emiatt a tűzoltó egyesületen nagy a felelősség, hiszen a települések lakói segítséget azonnal szeretnék megkapni. A Pajzs rendszeren kiadott riasztás SMS-ben jut el az egyesület tagjaihoz. A vonulást általában 3-5 percen belül megkezdik, valamint szinte minden tűzesetnél vagy műszaki mentésnél első kiérkezők a helyszínre. Talán nem véletlen a kezdeményezés és felékérés az állami katasztrófavédelemtől, hogy az egyesület vállalja el az önállóan beavatkozó (legmagasabb kategória) tűzoltóegyesület minősítést. Természetesen ehhez szükség van olyan technikára, gépjárműre, amely ezt tudja biztosítani. Ehhez járul hozzá jelen pályázat.
A pályázattal lehetőségünk van az egyesület gépjárművét lecserélni egy Steyr 13S23/L/37/4×4 1991. évjáratú gépjárműre. Ez egy fiatalabb és gyorsabb gépjármű, amely akár több perces beavatkozási időt tud megtakarítani. Ez az egyik kiemelt célkitűzése a pályázatnak, hiszen egy tűzesetnél, balesetnél minden perc számít. A fejlesztés által elért célcsoport a kapuvári katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területének lakossága, amelyeknek ez által biztonságosabb védekezést tudnak biztosítani. Az egyesületnek 32 tagja van, ebből 5 főnek van önálló tűzoltásvezető végzettsége, 10 főnek gépkezelői végzettsége és 10 főnek alapfokú tanfolyami végzettsége.
Projekt zárása: 2021. december 31.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük